Andra klubbar

Speedway är en populär motorsport i Sverige och antalet klubbar är stort, speciellt om man räknar med de som tävlar på en lägre nivå. Ser man till högre tävlingsnivåer, som Elitserien och Allsvenskan, är det några klubbar som utmärker sig genom att ha en lång och framgångsrik historia.

Kända klubbar

Masarna är en speedwayklubb som levererat bland annat Tony Rickardsson, Sveriges mest kände speedwayförare. Klubben bildades 1937 i Avesta och har Avesta Motorstadion som hemmaarena. Masarnas debut i Elitserien skedde 1999 och redan året därpå vann klubben sitt första, och hittills enda, SM-guld. Trots bristen på guldmedaljeklubbarr har Masarna två gånger levererat bäst förare i Elitserien – Tony Rickardsson år 2005 och Leigh Adams år 2007.

Rospiggarna som kommer från Hallstavik är en av de äldre klubbarna. Speedwayklubben bildades 1930 och från början kallades den för Orion, innan namnet byttes till Stjärnorna för att under 1987 få sitt nuvarande namn. Hemmaarenan är Carl Wahren Arena och klubben har fyra SM-guld i bagaget, tagna mellan 1995-2002. Storhetstiden var just under de åren, då klubben totalt tog åtta SM-medaljer. Rospiggarna är en av de klubbar som under senare år stött på ekonomiska problem, och valde att frivilligt lämna Elitserien 2010. Klubbens mest kända förare är Andreas Jonsson, som blev individuell mästare i speedway sex gånger mellan åren 2006-2013.

Indianerna bildades 1936 under namnet Kumla Motorsport Klubb. Det var när Sven Lindholm tävlade för klubben i slutet av 40-talet, med en hjälm dekorerad med indianfjädrar, som man valde att byta ut klubbnamnet. Hemmabanan är ICA Maxi Arena och Indianerna har tagit SM-guld två gånger, under 1990 och 1991. Framstående förare är Piotr Protasiewicz och Niels-Kristian Iversen, vilka båda har gjort internationella karriärer.

Dackarna är en av Sveriges populäraste klubbar känd för supporterklubben Spinning Wheels, vilken ordnar bussresor till alla Dackarnas bortamatcher och bidrar med massivt publikstöd. Klubben bildades i Målilla år 1949 och har G&B Arena som hemmaarena. Dackarna tävlar i Elitserien och har vunnit SM-guld fem gånger – fyra gånger under åren 1957-1962 och den senaste vinsten kom 2007. Två av Dackarnas mest kända förare är Fredrik Lindgren och Nicki Pedersen.