Andra motorsporter

I Sverige är det populärt med motorsporter, och det finns många utövare på såväl elit- som motionärsnivå. Som motorsporter räknas ett flertal sporter som inbegriper motorfordon av olika slag, exempelvis bil, motorcykel och snöskoter.

De vanligaste motorsporterna

  • Rally är en av de mest kända motorsporterna (förutom speedway) och uppskattas av personer i alla åldrar. Vid rally kör man en viss sträcka, oftast långdistans, på en så kort tid som möjligt. Vägarna är avstängda för all annan trafik på grund av säkerhetsskäl och för att inte störa rallydeltagarna. Det finns flera olika klasser inmotorsporterom rally, beroende på om man använder sig av trimmad eller otrimmad bil, samt beroende på vilken hjuldrift man har. En variant av rally är rallycross, där bilarna körs på en kilometerlång och sluten bana snarare än ute på vägarna.
  • Skotercross är en vintersport där snöskotrar framförs på en bana som oftast är mindre än en kilometer lång. Upp till 16 tävlande startar samtidigt och kör flera varv på en relativt smal bana, vilket gör skotercross väldigt intensivt. Banan innehåller många gupp, hopp och kurvor och är därför en av de fysiskt sett mer krävande motorsporterna.
  • Enduro är en av de mest populära motorcykelsporterna. I enduro använder man en motorcykel med mjukare fjädring och belysning, eftersom utövarna kör på banor med svår och ojämn terräng, ofta ute i skogen.
  • Motocross är ytterligare en motorcykelsport och körs på banor av sand, grus eller jord. Banorna är en eller ett par kilometer långa och utnyttjar den naturliga terrängen, men även konstgjorda hinder förekommer för att göra barnorna svårare. Varianten supercross körs på inomhusbanor.
  • Bilorientering är, som namnet antyder, en sport där man på kortast möjliga tid ska köra en viss sträcka som man inte i förväg känner till. Istället har man tillgång till en karta som man använder sig av för att navigera.
  • Traktorpulling är kanske en av de mer unika motorsporterna. Vid traktorpulling ska man med hjälp av en traktor dra en tung vikt så långt som möjligt. Det finns två viktklasser, en för lätta och en för tunga traktorer. Banan är antingen 60 eller 100 meter lång.