År 1936 kördes den allra första världsmästerskapet i speedway på Wembley i London. Denna stora tävling vanns för första gången av Lionel Van Praag som kommer från Australien och som är en skicklig speedway körare. Efter att Lionel har vunnit har det varit väldigt populärt att kunna vinna priser. Många andra färgstarka och tävlingarkända förare har blivit individuella världsmästare i tävlingarna kring speedway. År 1995 ersattes VM i speedway av bland annat FIM speedway grand prix, det är det nya namnet som den stora tävlingen heter och som brukar köras internationellt.

Tävlingar i olika länder

Det finns en rad olika speedwayligor som man brukar kalla dem och tre av dem största finns i följande länder: Sverige, England och Polen. Under säsongen brukar det hända att många av dessa förare från dessa länder, men även från andra länder utöver, brukar köra varje vecka. Det är fantastiska, internationella tävlingar som är uppskattad av många.

Ett land som har dominerat under alla dessa tävlingar är framförallt Polen. Polen har en enorm bredd när det rör sig om att få fram nya bra förare, men även med att se till att publikintresset är stort. Det land som har haft den enda proffsligan i världen har länge varit England, men numera är sporten på klar tillbakagång. Det som är värt att poängtera är att Sverige har numera en internationell liga och då ska man inte glömma bort att Sverige har en smal bas inom denna sport. Men trots smal bas har Sverige producerat världsstjärnor under sina 60 år och har vunnit många tävlingar.

PÅ 70-talet kom ett annat land in och började delta i tävlingar, nämligen Danmark och har idag nått väldigt stora framgångar. Australien och Nya Zeeland är klassiska speedwayländer och brukar också delta i de internationella tävlingar som sker. Under 80-talet var det ett annat land, USA, som nådde förare, men idag är speedwayen utdöd i detta land. Alla olika tävlingar brukar ske i följande länder med: Ryssland, Baltikum, Finland, Tjeckien, Slovenien, Italien och Tyskland. En internationell tävling som sker överallt på jordklotet helt enkelt!