Tony Rickardsson

En av Sveriges mest kända speedwayprofiler är Tony Rickardsson. Han föddes i Avesta den 17:e augusti 1970 och som barn var han intresserad av både speedway och ishockey. Rickardsson saknade inte talang i någon av sporterna och tävlade faktiskt för Dalarna i 1985 års TV-puck tillsammans med bland annat Nicklas Lidström. Han valde slutligen att överge ishockeyn för att helt och fullt fokusera på en karriär inom speedway.

Tony Rickardssons karriär

Tony Rickardssons första klubb blev Gamarna, där han tävlade under 1986-87, alltså redan i tonåren. Sedan tävlade han under två år för Stockholm United och under den här tiden blev han svensk mästare i speedway, blott 20 år gammal. Karriären fortsatte bara rtony rickardssonakt uppåt och vid 21 års ålder tog han silvermedalj i speedway-VM, för att tre år senare bli individuell världsmästare.

Under årens lopp har han samlat ihop ett flertal guldmedaljer på både SM- och VM-nivå. År 1999 belönades han med Bragdguldet och under 2005 tog han emot Radiosportens Jerringpris som bevis för sina bravader. Tillsammans med nyzeeländaren Ivan Mauger är Tony Rickardsson den enda person i världen som har sex världsmästartitlar i bagaget. Han har också blivit en symbol för speedway i Sverige och även personer som helst saknar intresse för sporten vet vem Tony Rickardsson är. Speedwaylegenden har lyckats med konststycket att personifiera hela sporten och hans framgångssaga gör att han betraktas med vördnad.

Under 2006 bestämde sig Tony Rickardsson för att helt avsluta sin speedwaykarriär. Som orsak nämnde han att han dragit på sig många hjärnskakningar under årens lopp och dessa hade lett till dubbelsyn och huvudvärk och han fruktade för sin hälsa. Att han lade av med speedway betydde dock inte slutet för Tony Rickardsson, utan han hängav sig istället åt Porsche Carrera Cup Scandinavia, där han tävlade mellan 2004-2009 och tog ett flertal segrar.

Nuförtiden är han anställd hos Swedish Match som area manager, någonting han trivs med enligt en intervju i Sportmagasinet Dalarna. Även om han inte längre tävlar i speedway är han fortfarande intresserad av sporten och följer Grand Prix-tävlingarna på TV med stort intresse.